Diabetes

Wat is diabetes?

Bij mensen met diabetes, kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed regelen. Normaal wordt dit geregeld door het hormoon insuline, dat aangemaakt wordt in de alvleesklier.

Indien u Diabetes Mellitus type 2 heeft, kan dit twee oorzaken hebben of een combinatie daarvan.

 

  • Uw alvleesklier maakt wel voldoende insuline aan, maar uw lichaam reageert hier niet meer goed op.
  • Uw alvleesklier werkt te traag en maakt te weinig insuline aan.

 

Als u koolhydraten eet, bv. brood, pasta, aardappelen en fruit, dan zet het lichaam dit om in suikers, ook wel glucose genoemd. Insuline zorgt ervoor, dat de cellen in de organen deze glucose op kunnen nemen en gebruiken om hun werk te doen.

 
Wordt er te weinig insuline aangemaakt of reageert het lichaam hier niet meer goed op, dan wordt de bloedsuiker- of glucosespiegel in het bloed te hoog. Klachten zoals veel dorst hebben, vaak moeten plassen, vermoeidheid en wondjes die slecht genezen etc. kunnen bij diabetes passen.

 

De huisarts werkt samen met de praktijkondersteunster voor Diabeteszorg. Hij of zij is hoofdbehandelaar en eindverantwoordelijke voor uw behandeling.De huisarts voert samen met depraktijkondersteuner de jaarcontrole uit om samen met u het uitgevoerde behandelingplan te evalueren en tevens een nieuw behandelplan uit te stippelen. Tijdens de jaarcontrole zal uw huisarts en praktijkondersteuner naast uw diabetes ook aandacht schenken aan mogelijke andere bijkomende complicaties, zoals risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

 

De praktijkondersteuner ondersteunt u bij de zorg voor uw diabetes in uw dagelijks leven. Zij geeft u persoonlijke begeleiding en advies om uw diabetes goed onder controle te krijgen en te houden. Door elke drie maanden bij haar op het spreekuur te komen, kan zij uw diabetes regelmatig controleren. Zij bespreekt met u de laboratoriumuitslagen, controleert u voeten, meet uw bloeddruk, lengte en gewicht. In samenspraak met u en de huisarts kan indien nodig het behandelplan worden aangepast. Daarnaast hebben de praktijkondersteuner en de huisarts regelmatig overleg, zodat de huisarts goed op de hoogte blijft.